Kopiëren sucks…big time!

Tssss Ell dat kiwi shirt zit je als gegoten. Wat een afsluiter ook deze vraag van jou: welke ontwikkelingen zijn er gaande in jouw sector waarvan jij denkt: ‘Hier kan ik dus echt niets mee.’?

Na even nadenken kwam ik tot een verschijnsel wat niet branche-specifiek is, maar wel reteherkenbaar voor velen, denk ik.

Namelijk dit: je ziet een bijna identieke versie voorbijkomen van jouw: logo, uitingen, woordgebruik, slogans, lettertype in combinatie met kleur en fotogebruik enzovoort, enzovoort. Ik hoor het veel om me heen en ik zie het ook bij mij gebeuren. Maar ik kan me er niet heel erg druk om maken. Je hebt nu eenmaal geen patent op algemene lettertypes. zinssamenstellingen en dergelijke.

Maar soms gaat het echt te ver, weet je wat ik deel een persoonlijk verhaal met je:

In januari van dit jaar schreef ik een blog over mijn vriendschap met een zwerver (Ricardo) op Ibiza. Dit blog sloeg zo aan dat zelfs mijn server eruit knalde en mijn website een dag uit de lucht was vanwege de enorme storm aan websiteverkeer. Ook op de social media kanalen van allerlei Ibiza forums en groepen werd deze massaal gedeeld. Echt super natuurlijk, vooral ook omdat daarmee Ricardo een gezicht en hulp kreeg.

Een paar dagen later werd ik getipt en zag ik mijn eigen blog terug op een website en social mediakanaal: mijn identieke blog (in Ik-vorm) met onderaan de tekst een fotocollage van zo’n 1.000 willekeurige fotos. En als je dan de moeite nam om al die foto’s door te scrollen zag na ongeveer 1,5 minuut onderaan die foto’s staan: Aldus Rianne Toussaint. (niet getagt uiteraard).

Kijk en nu heb ik geleerd dat gekopieerd worden het grootste compliment is, dus sprong ik juichend op de bank en deed vloeiend een aerobics dansje uit mijn verre disco jeugd….NOT!

3a63a5b998fb92bdd4e638a3f8ecf7ac--laugh-quotes-boss-quotes

Schaamteloos gekopieerd worden is stom, zo daar kan ik kort over zijn. Ik heb een mail gestuurd nadat ik zag dat deze mevrouw ook nog mijn slogan had ‘geleend’. Met daarin  de vraag haar eigen unieke creatieve de ruimte te geven en de zooi aan te passen. Viel niet in goede aarde.

Achteraf kan ik er om lachen en natuurlijk is het een compliment. Sterker nog het heeft eigenlijk de functie van een hyena die hijgend achter je aan zit waardoor je er altijd voor zorgt dat je tenminste 10 meter vooruit loopt. Maar toch loop ik lekkerder zonder hyena. Dat geeft me namelijk de gelegenheid af en toe even stil te staan, me te laten inspireren en mijn creativiteit in alle rust kneiterhard te laten stromen. Hardlopen doe ik toch wel, maar ik bepaal graag zelf mijn eigen tempo.

Zo dat lucht op, en nu ga ik weer lekker aan de bak maar eerst nog even een vraag aan jou.

In je blog over een week kiwi zijn zeg jij: ‘Dat was zo’n mooi team om mee samen te werken. Geweldig om zo opgenomen te worden door hen.’ Dat brengt me tot mijn vraag aan jou: in hoeverre mis jij het als ZZP’er om niet in een team te werken?

Kus, Rianne

 

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Kopiëren is zeker stom! En ja, het is in zoverre een compliment dat ze het kennelijk zo goed vonden, dat ze het zelf ook wilden publiceren. Daar koop je alleen helemaal geen flikker voor!

    Als het zo ver gaat als het overnemen van een volledige blogpost gaat het echt te ver. En die naamsvermelding is daarvoor niet genoeg. Zelfs niet als het helemaal bovenaan had gestaan.

    Persoonlijk ben ik van mening dat je dan altijd moet handhaven. Niet zozeer schadevergoeding vorderen, maar wel het verwijderen van die content. En ach, iemand boos krijgen, als die content maar als de sodemieter van die website gehaald wordt, toch? Gek genoeg worden inbreukmakers altijd boos als je ze aanspreekt op hun onrechtmatige gedrag. Omdat ze zich betrapt voelen?

    Geliked door 1 persoon

  2. Tja het blijft een bijzonder fenomeen vooral omdat je als copycat jezelf zo tekort doet. Ieder mens is uniek met zijn eigen unieke manier van doen zo zonde als je dat van een ander overneemt, uniek zijn is juist zo’n toffe aantrekkingskracht. Maar hé wie ben ik? Bedankt voor je reactie Charlotte. Groetjes, Rianne

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s