True rebels walk alone

 Goedemorgen Ell,

Goh wat word ik er toch altijd huppelig van om jou en jouw enthousiasme over jouw bedrijf. Zo inspirerend om te lezen. Een stukje maakbaarheid van je zakelijke leven, heerlijk!

Het besef dat je de keuze hebt om de 8 uur per dag (ga ik voor het gemak even van uit) die je besteedt aan werk kan sturen en invullen zoals je dat zelf wil. Er is geen excuus voor blijven klagen over je baas, je collega’s, rotklussen. Of een airco die dan weer te koud en dan weer te warm staat op kantoor. Natuurlijk is het normaal om af en toe even lekker te zeuren. Maar als er te veel is waar je je aan ergert dan is er een keuze. Namelijk iets anders gaan doen of voor jezelf beginnen. Hoe tof is dat?!

En ondanks dat ik me eigenlijk nooit echt geërgerd heb aan een baas,  collega’s of een airco heb ik ook de keuze voor zelfstandigheid gemaakt. En ik kan het iedereen aanraden!

Ik kan nu natuurlijk gaan vertellen dat alles aan ondernemen een groot sprookje is maar dat is natuurlijk niet zo. Er zitten ook ‘klaagkantjes’ aan het ondernemen. Want om op jouw vraag terug te komen:

‘Zijn er dingen die bij het ondernemen horen die je eigenlijk liever niet doet of niet leuk vindt.’

Direct kwam het volgende in mij op:

Weet je waar ik de gierende jeuk van kijg? Als iemand tegen me zegt: ‘Ik ben een mensenmens’

Wat er dan volgt is vaak een lange stilte………van mijn kant. Waarin ik ontzettend mijn best doe om vooral niet te zeggen wat ik denk. ‘Goh ik heb altijd gedacht dat jij dat jij meer een kangaroemens bent of een tostimens.’ Je kent het wel dat soort gedachtes.

Maar het klopt natuurlijk wel. ‘De mens’ is niet gemaakt om alleen door het leven te gaan. Daar zijn niet alleen psychologische redenen voor, maar ook biologische. Want vanaf onze babytijd hebben wij andere mensen nodig om te kunnen overleven. Oké genoeg wetenschapsles voor nu.

Maar daar zit voor mij wel de wat minder leuke kant van ondernemen. De eenzaamheid zo nu en dan. Want natuurlijk ben ik ook een ‘mensenmens’. En ik hoop op mn blote knietjes dat dit de eerste en vooral laatste keer is dat ik dit woord gebruik om mezelf te beschrijven.

Met eenzaam bedoel ik niet dat ik als een kluizenaar leef. Op een van god verlaten eiland ofzo. (hoewel ik dit nu wel schrijf vanaf ‘mijn’ eiland Ibiza) Maar ondanks dat ik genoeg mensen zie en spreek, mee praat, lach of discussieer. Ik maak als zzp’er geen onderdeel meer uit van ‘de groep’. Zoals ik dat in het verleden met collega’s wel deed. Want als het puntje bij het paaltje komt moet ik zelf mijn eigen strategische keuzes maken. En als het mis gaat sta ik er alleen voor. En het is super tof om met collega zelfstandigen van gedachten te wisselen of te netwerken. Maar echt ‘samen’ is dat natuurlijk niet. Ik realiseer me dat dat een direct gevolg is van de keuze die ik gemaakt heb.

Namelijk mijn eigen zelfstandige weg kiezen. Zonder er heel erg lang over na te denken. Maar vanuit een stukje rebellie, onbezonnenheid maar vooral de wil om keihard te knokken.

Een bekentenis is, dat ik in periodes van langdurig alleen werken mezelf soms tegen mezelf hoor praten. Waaaaat?! Ja precies. Dan wordt het dus hoog tijd om mijn laptop dicht te klappen en er op uit te gaan. En interactie aan te gaan met andere levende communicerende wezens. Het mooie van zelfstandigheid is dan ook weer dat ik die keuze op ieder moment zèlf kan maken.

Bewust kies ik er voor om eenzaamheid te benoemen als een minder leuke kant van het ondernemen, in plaats van niet leuk. Want ik geniet iedere dag van mijn zelfstandigheid. De vrijheid om mijn eigen keuzes te kunnen maken, mijn opdrachten en opdrachtgevers te kiezen. En kneiterhard te werken omdat ik mijn werk vreselijk leuk vind.

Niet gebruikelijk maar ik doe het toch, ik wil dezelfde vraag terug stellen aan jou. Want er heerst best wel een taboe op het uiten van de minder leuke kanten van het ondernemen.

Dus lieve Ell: Zijn er dingen die bij het ondernemen horen en die je eigenlijk liever niet doet of niet leuk vindt?

Besos, Rianne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s