Netwerken, tja…

Jaaaaa! Morgen zitten voor het eerst samen met onze Twitter Werk groep. Ik heb er onwijs veel zin in. Zeker ook aangezien Susan aka. Smulpaapje (http://www.smulpaapje.nl), de lunch gaat verzorgen! Bij het idee kwijl ik al een beetje, want ik heb vernomen dat we allerlei lekkers mogen proeven.

Oeh! ‘De man/vrouw achter…’ Lijkt me een hele leuke en interessante reeks! Heel interessant om te zien hoe zij elkaar versterken en van elkaar leren. Ik ben VOOR! Wie weet kunnen we de man van Susan nog wel te spreken krijgen voor het eerste deel. Twee vliegen in één klap. Prepare Mr. Smulpaapje!

Help me eens, zegt ze. Netwerken… Tja, het is ook niet echt mijn ding. Het is geen haat, zoals dat bij jou wel is 😉 Maar ik ben totaal niet van om neergezet worden bij een groep mensen en NETWERKEN MAARRRRRR. Nee. Ik ben liever oprecht geïnteresseerd in mensen in een situatie die spontaan ontstaat.  Als we zakelijk iets voor elkaar kunnen betekenen, geweldig. Zo niet, dan heb ik een mooi gesprek gehad met een interessant mens.

Een ander verhaal is dan weer het netwerken op een locatie waar je je als een vis in het water voelt. Wanneer ik bijvoorbeeld word uitgenodigd voor een voetbalwedstrijd en je bent samen met iemand dan vind ik het heerlijk nieuwe contacten leggen. Voetbal verbindt. Bij een wedstrijd heb je allemaal al 1 ding gemeen, dus je hebt gelijk een gespreksonderwerp en dan rol je van het ene in het andere verhaal. En welk team je ook support, je kan lekker over voetbal kletsen. En dat is altijd een pre.

Dus nee, ik heb geen netwerkborrels in mijn agenda staan. Echter… ben ik wel sinds kort verbonden aan een netwerkgroep. Een groep die elkaar over het algemeen al goed kent en elkaar de contacten en het werk gunt. Ik kom daar als nieuwkomer, dus dat is dan wel weer een dingetje voor me. Er zitten onder andere bekende DJ’s bij, mensen die miljoenen bedrijven hebben opgezet en… ik. Echter heb ik een heel goed gevoel overgehouden aan een eerdere afspraak die ik heb gehad met de oprichtster. Dus… Enorm benieuwd.

Mijn favoriete manier van netwerken is toch via Social Media. Daar is ie weer, good ol Social Media. Het is zo makkelijk daar het eerste contact te leggen, elkaar al een beetje leren kennen en dan een afspraak maken. Dan heb je al wat gespreksstof, je ‘kent’ elkaar al een beetje en dat maakt alles zoveel makkelijker. Normaliter stap ik ook niet heel snel vanuit het niets op iemand af, maar wanneer ik een gezicht herken van Linkedin, Twitter etc, en je hebt al eens contact gehad, dan is die stap voor mij heel makkelijker gemaakt. Die drempel is dan een stuk lager en de contacten zijn dan vaak ook extra leuk.

Aangezien ik zit hier nu samen te werken met Marjolein, vraag ik het haar ook even. Marjolein blogt op haar site Vroemmmama.com. Stoere, auto liefhebbende moeders, she is your woman.  Zij geeft aan dat het voor haar onmisbaar is voor het opdoen van contacten. Ondanks dat het soms wat nep voelt, levert het haar toch heel veel op. Toch heeft ze geen vaste netwerkmomenten in haar agenda opgenomen.

Het feit dat mensen het netwerken op zo’n bijeenkomst vaak zien als nep, zegt ook veel. Daarom geloof ik wel in de netwerkgroep waar ik nu lid van ben geworden. Dit betreft mensen die elkaar al langer kennen en elkaar dus dingen gunnen in plaats van de hebben, hebben, hebben instelling. Een verademing. Netwerken zou moeten gaan om elkaar te helpen, niet de eenzijdige kant: Wat kan jij voor mij doen? Want laten we eerlijk zijn, daar draait het toch vaak om. Wat kunnen we voor elkaar betekenen.

Als het goed is houd je na een netwerkavond wat leuke leads over. Hoe en wanneer pak jij na zo’n avond deze leads op? En hoe ga jij om met mensen waar je op de avond zelf een super goede klik had en die niet reageren op jouw mails/telefoontjes?

Liefs,

Ell

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s